הסגולות של החילבה שלא הכרתם
חילבה, הוא צמח עשבוני ממשפחת הקטניות בעל סגולות רפואיות ובריאותיות רבות. הוא נפוץ בעיקר במזרח התיכון, בים התיכון ובמערב אסיה. תרבויות שונות בעולם עושות שימוש בצמח החילבה כבר מאות שנים, בין אם במסגרת מאכלים שונים ובין אם במסגרת רפואית. צמח החילבה ידוע בעיקר בזכות הזרעים שלו, המשמשים לתיבול, לערבוב במאכלים מסורתיים ולתרופות מהצומח. לחילבה יש טעם מר וארומה חזקה, כך שהוא מאד בולט בכל מנה. במאמר זה נספר על השימושים השונים בחילבה במטבח התימני ובעצם מה זה חילבה, נדון על חילבה סגולות המיוחסות לו, חילבה יתרונות בשימוש ועוד מידע מעניין.
שימוש בחילבה במטבח התימני המסורתי
במטבח התימני המסורתי, משתמשים בחילבה להכנת ממרח מסורתי, כאשר משלבים את הזרעים שלו עם לימון, שום, תבלינים ומים. משילוב המרכיבים מתקבל ממרח מאד עשיר וארומטי, אותו אוכלים לרוב עם מאכלים תימניים קלאסיים כמו לחוח, הלחם התימני המסורתי, מרקים, תבשילים ומאפים. כאשר מוסיפים חילבה למנה, מתקבלים ממנו טעם ומרקם מיוחדים. השימוש בחילבה במטבח התימני משמר את המסורת התרבותית ותפיסת הבריאות מתימן, משום שכאשר מדובר על חילבה יתרונות שהתגלו לפני מאות שנים מיוחסים לו עד היום.
חילבה סגולות תזונתיות ובריאותיות
החילבה נחשב לצמח בריא במיוחד, המכיל שלל מרכיבים מזינים כמו ויטמינים שונים, ברזל, סידן, מגנזיום, סיבים תזונתיים ועוד. בזכות מרכיבים אלו, לצמח החילבה סגולות תזונתיות ורפואיות וכמובן כאשר מדובר על חילבה יתרונות רבים מיוחסים לו, הנה כמה מהמרכזיים:
- ויסות רמת הסוכר בדם: בצמח החילבה ישנם סיבים תזונתיים שנמצא כי משפרים את תהליך המטבוליזם של הגלוקוז בדם, מה שמאפשר ויסות של רמת הסוכר ושיפור הרגישות לאינסולין.
- שיפור תהליכי עיכול: בזכות אותם סיבים תזונתיים ומרכיבים נוספים בצמח, נמצא שהוא תורם לתהליך תקין של מערכת העיכול ובכך מסייע להפחתת תחושת נפיחות, גזים, ושיפור פעילות המעיים.
- שיפור בהנקה: נמצא שחילבה מעודד ייצור חלב בקרב נשים מניקות, ולכן נשים שמרגישות חוסר בייצור חלב יכולות לקחת חילבה כדי לעודד ייצור נוסף.
- חיזוק למערכת החיסון: צמח החילבה עשיר בויטמינים, נוגדי חמצון, ומינרלים כאשר השילוב ביניהם מגן על הגוף, מחזק אותו ותורם לחיזוק מערכת החיסון ובכך למניעת מחלות, דלקות וזיהומים.
- תמיכה בתהליכי מטבוליזם ושיפור בריאות הלב: שימוש בחילבה יכול לסייע בהפחתת רמת הכולסטרול הרע ושיפור בפרופיל השומנים בדם, מה שיכול לתרום באופן טבעי לבריאות כלי הדם, הלב והפחתת הסיכום במחלות לב.
- הקלה על כאבים ודלקות: צמח החילבה מכיל גם מרכיבים אנטי דלקתיים שיכולים לעזור כטיפול טבעי לדלקות פרקים, כאבים ראומטיים וכאבי שרירים. לכן, אפשר לעשות שימוש בחילבה גם משחה חיצונית למריחה להקלה על כאבים ודלקות מקומיות.
איך אפשר לצרוך חילבה?
כשמדובר על כל כך הרבה סגולות ויתרונות, אי אפשר שלא לרצות לנסות לצרוך מהצמח הזה.
את צמח החילבה אפשר לצרוך במגוון דרכים, בהתאם לסגנון התזונתי, ההעדפות, המטרות הבריאותיות וכן הלאה:
- תוסף תזונה של חילבה: אפשר להשיג את החילבה על מדפי תוספי התזונה ברשתות הפארם השונות ובחנויות טבע. החילבה במקרה הזה מגיע בצרה מרוכז של אבקה, כמוסה או תמצית, ואפשר לקחת אותו על בסיס ההמלצה על האריזה.
- חליטת חילבה: אפשר לצרוך את החילבה גם כתה כאשר משרים את הזרעים שלו במים רותחים.
- שימוש בחילבה כתבלין: במטבח התימני המסורתי ומטבחים נוספים משתמשים בחילבה כתבלין למאכלים המסורתיים וגם למאכלים מודרניים. את התבלין אפשר להוסיף טחון או בשלמותו למרקים, ממרחים ותבשילים.
- שמן חילבה: ניתן להפיק שמן חילבה מהזרעים, השמן משמש למטרות שונות, תזונתיות, בריאותיות ואף קוסמטיות. בריאותיות וקוסמטיות כמו טיפול בשיער ובעור. ניתן להשתמש בשמן החילבה לטיפול בעור, בשיער וגם לבישול.
באיזה מאכלים אפשר לשלב חילבה?
כאמור החילבה הוא חלק מסורתי עתיק ממטבחים שונים, ניתן לשלב אותו במגוון מאכלים, הנה כמה דוגמאות:
- מרקים ותבשילים: במטבח התימני נהוג לשלב חילבה בצורת זרעים טחונים או שמים בתבשילים ומרקים שונים.
- שילוב חילבה כתיבול לקארי: חילבה הוא פעמים רבות תיבול מרכזי במנות קארי מהמטבח ההודי. זרעי החילבה מוסיפים לקארי תוספת של טעם מריר יותר ומעמיק, מעשירים את הארומה ואת המרקם.
- לחמים ומאפים: נהוג להשתמש בזרעי חילבה טחונים ולהוסיף אותם לבצק של לחמים, פיתות, מאפים וכו' ובכך להעניק לאותם מאפים טעם ייחודי ומרקם עשיר.
- תופסת לסלט: אפשר להוסיף עלי חילבה בצורתם הטרייה לסלטים ירוקים ובכך להעניק להם טעם בולט ומיוחד וערך תזונתי נוסף.
- שתיית חילבה: אפשר לצרוך חילבה כחליטה או תמצית ולהוסיף אותו למשקאות חמים וקרים, שייקים, מיצים ועוד.
האם יש חסרונות לצריכת חילבה?
למרות שלצריכה של חילבה יתרונות רבים, יש לו גם מספר חסרונות:
- ריח גוף: צריכה מרובה של חילבה יכולה להוביל לריח גוף חזק אשר מפריע לחלק מהאנשים. לא כל אפשרויות הצריכה מובילות בהכרח לריח והריח משתנה מאדם לאדם.
- הפרעות שונות במערכת העיכול: השימוש בחילבה תורם למערכת העיכול אבל בצריכה מרובה שלו עלול להוביל גם לשלשולים או נפיחות שהן תגובות פחות רצויות.
- תגובה אלרגית: זה אמנם לא מאד נפוץ אבל יש אנשים שיכולים לפתח תגובה אלרגית לחילבה, במקרה כזה כמובן יש להפסיק את השימוש לפנות לייעוץ רפואי.
לסיכום, השימוש בחילבה נעשה כבר מאות שנים בתרבויות שונות, ככל הנראה בשל היתרונות והסגולות הבריאותיות והתזונתיות שלו. לנו החילבה הכי מוכר כחלק מהמטבח התימני האהוב ואכן אפשר לשלב אותו בתזונה בין אם בבישול ובין אם כתוסף תזונה. החילבה מוסיף טעם ייחודי לכל תבשיל, מרקם מיוחד ובצריכה מסודרת אפשר ליהנות מהיתרונות הרבים שלו.